29 Ocak 2012 Pazar

Stockholm: İskandinavya'nın Başkenti


İskandinav yarımadasında yer alan İsveç'in yüzölçümü 450.000 kilometrekaredir.




İsveç Krallığı olarak adlandırılan ülkenin yönetim biçimi anayasal monarşidir.



Yaklaşık dokuz milyon olan ülke nüfusunun yüzde 83'ü kentlerde yaşamakta olup halkın yüzde 94'ü Hıristiyanlığın Lutheryan mezhebine mensuptur.


İsveç'teki ekonomik ve sosyal standartlar Avrupa ülkeleri içinde yüksek bir seviyededir. Merkezi hükümet bütçesinden en büyük pay sağlığa ve sosyal konulara ayrılmakta, bunu eğitime ve kültüre ayrılan pay takip etmektedir.


Skeppsholmen adasına bağlı duran fotoğraftaki yatın adı AF Chapman'dır ve bir otel olarak kullanılmaktadır.

http://www.svenskaturistforeningen.se/afchapman


Ülkenin kuzey kutup dairesi içinde yer alan bölgesinde yaz boyunca güneş batmazken, kışları da güneş doğmaz. Başkent Stockholm'de haziran ayında 18 saat gündüz görülür ancak yine bu kentte aralık ayında sadece altı saat gündüz yaşanır.


Resmi dili İsveççe'dir ve yüzde 89'luk oranla en büyük etnik çoğunluk olan İsveçlilerce konuşulmaktadır. İsveç'te nüfusun yüzde 2'si oranında Finli yaşamaktadır.


Köklü bir müzik kültürüne sahip ülkenin dünyaca ünlü birçok müzik grubu vardır. Bunlardan en ünlüsü olan ABBA'nın yanında Roxette, Ace of Base, Europe ve Cardigans sayılabilir.


İsveç'in dünya çapında üne sahip sanatçıları bulunmaktadır. Bunlar arasında August Strindberg, Astrid Lindgren (Uzun Çoraplı Pippi'nin Yaratıcısı) ve Nobel Ödülü sahipleri Selma Lagerlöf (Nils ve Uçan Kaz'ın yazarı) ile Harry Martinson yer almaktadır. Ülkenin toplamda yedi Nobel Edebiyat Ödülü bulunmaktadır.


İsveç, nüfusa oranla dünyanın en yüksek okuma yazma oranına sahip ülkelerinden biridir.


200 yıldır hiçbir savaşa katılmayan İsveç, İkinci Dünya Savaşı'nda da tarafsız kalmış ve bu sayede tarihi kent dokusu büyük ölçüde korunmuştur.


Etnik yapı bakımından İsveç, 1940'lı yıllara kadar göç olgusundan uzak olduğu için görece daha homojen bir ülke görünümündeydi. Ancak İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra göç olgusu, İsveç toplumunda dikkat çekici bir değişime neden olmuş ve ikinci nesil göçmenlerle birlikte İsveç'teki göçmen sayısı bir milyonu aşmıştır.


İsveç, Astra Zeneca, Electrolux, Atlas Copco, Volvo, IKEA, Ericsson ve Saab gibi çokuluslu şirketleriyle dünyada nüfus bazında en çok uluslararası şirkete sahip olan ülkedir.


Ülkenin en büyük ve popüler kenti olan başkent Stockholm'de yaklaşık iki milyon kişi yaşamaktadır.


İsveç, Birleşmiş Milletler'in İnsani Gelişme Endeksi'ne göre dünyada yedinci sıradadır. Ortalama yaşam süresi, okur yazar oranı ve kişi başına düşen gelir ile alım gücünün göz önüne alındığı söz konusu endekste Türkiye 79. sıradadır.


1 Ocak 1995 tarihinden beri Avrupa Birliği üyesi olan İsveç, The Economist'in Demokrasi İndeksi'ne göre dünyada birinci sıradadır.



Bir mağazanın reklam için kullandığı ilgi çekici bir manken


1 yorum:

  1. Yeni bir yıl, yeni bir blog :)

    çarpıcı fotoğrafların ve
    titizlikle yazdığın yazın için
    teşekkürler umut :)
    yeni yazılarını merakla bekleyeceğim :))

    YanıtlaSil